Over guido

gvhgvhgvh

Contact: gvhengel[at]gmail.com


Kort:  Geschiedenis, Europa, Balkan, Eerste Wereldoorlog.

Lang:  Doceert over Europese politiek, cultuur en geschiedenis aan de Haagse Hogeschool en schrijft artikelen en rubrieken voor Historisch Nieuwsblad en o.a. Maarten! en Donau.

All that David Copperfield kind of crap:  Geboren in het jaar dat de Tsjechische astronome Zdenka Vavrova een planetoïde vernoemde naar John Coltrane (google maar). Op de lagere school pende ik wekelijks een dozijn krantjes vol voor de Robin-Hood-club. Ik verdubbelde de oplage met behulp van carbonpapier. Op de middelbare school redigeerde ik sentimentele kopij voor de schoolkrant. Met schaar, lijm en de kopieermachine bereikte ik lezers. In mijn walkman draaide het lint van cassettebandjes.
Na een studie geschiedenis in Groningen, Jena en Belgrado, was ik o.a. redacteur, communicatiemedewerker bij een wereldmuziekpodium, en organisator van creatieve en minder creatieve projecten. Ik initieerde jeugduitwisselingen, vertaalde en tolkte en schreef een proefschrift dat ik in januari 2017 verdedigde bij de faculteit Letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Ik schreef of werkte voor o.a Platform Spartak (Den Haag), European Cultural Foundation (Amsterdam), VPRO (Hilversum), KRO-NCRV (Hilversum), Veen-Media (Utrecht), Ligatura/Centrala (Poznan, Polen), Elektrika (Pancevo, Servië), Rasa Muziek en Dans (Utrecht), Rijksuniversiteit Groningen, Balkan Buro (Amsterdam), Netherlands-Russia Study Center (Groningen) en talloze tijdschriften, zines en websites.
Thuis draai ik nog steeds langspeelplaten en CD’s. Een mij dierbare LP is Tu Romnije van de Roma-zanger Saban Bajramovic.
Sinds 2015 loop ik graag door Den Haag en bestudeer etalages van dierenwinkels, antiquariaten of buurtsupers die adverteren voor “Poolse Bier” en Bulgaarse worst. Ben altijd op zoek naar fraaie kantines in buitenwijken. Ik luister naar muziek, maar vooral naar geluiden op straat.

Bij uitgeverij Ambo| Anthos verschenen De dagen van Gavrilo Princip (2014) en De zieners (2018). Bij uitgeverij Besna Kobila (Zemun, Servië) verscheen Atentat (2015) (Boris Stanic en Gvido van Hengel).

Boekingen: Schrijverscentrale

Meer:
Ambo|Anthos
Shared Stories
Linkedin
Twitter